A természet ellát bennünket minden olyan alapanyaggal, amire a szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez. Csupán annyi a feladatunk, hogy tudjuk melyik növény éppen mire való. Ha ezzel a hasznos képességgel rendelkezünk, akkor egyszerű dolgunk van a továbbiakban, mégpedig a fügefalevél tea készítése vagy bármilyen hasonló ital esetében.
Ez sem történhet meg akárhogyan. Nem mindegy ugyanis, hogy levelet, gyökeret vagy kérget alkalmazunk. Továbbá említést érdemel, hogy számos hatóanyag, csak hosszabb idejű főzés során vonható ki, míg egyesek a forró vízben lebomlanak. A fügefalevél tea készítése éppen ezért nagy odafigyeléssel történjen meg.
Az interneten sok módot találhatunk, amelyek közül az egyik, hogy a szárított leveleket 15 percen keresztül forralni kell vagy addig, amíg a fele víz el nem párolog. Amint ez megvan, már csak le kell szűrni a leveleket és máris fogyasztható. A fügefalevél tea készítése nem bonyolult, ezért bárki elvégezheti otthon. Ha lehetőségünk adódik rá, akkor saját termesztésű levelet is használhatunk.