Életünk során rengeteg információval találkozunk és rengeteg tudásra teszünk szert. Sajnálatos módon a mindennapi életben elég keveset használunk fel az összegyűjtött tudnivalókból. Bár mindenhol azt hangoztatják, hogy mennyire fontos a tudás, ez a gyakorlatban mégis másképpen van, hiszen amit nem használunk, annak nem sok hasznát vesszük. Mielőtt nekifogunk valami újabb „hobby” elsajátításának, tegyük fel a kérdést, hogy fogjuk-e használni a közeljövőben. A kenyérsütés elsajátítása hasznos lehet, főleg akkor, ha eldöntjük, hogy házikenyeret szeretnénk enni.
A kenyérsütés technikáját régen az anya megtanította a lányának, hiszen a mindennapok része volt. Ma a rengeteg pékség felmentett ezen feladat alól, aminek jó és rossz oldala is van. Amennyiben üzleti kenyeret eszünk, rengeteg varázslatos dologról lemaradhatunk. A kenyérsütés egy olyan folyamat, ami a módszeren és az alapanyagokon kívül rengeteg türelmet és szeretetet is igényel. A dagasztás erőfeszítéssel jár, amit ma már kiküszöbölhetünk a gépek segítségével. Mindennek megvan a mikéntje, így a formázásnak is, azonban ez egy olyan technika, amit akarattal és szeretettel könnyen elsajátíthatunk.