Szirupot egyszerű előállítani, akár nagytételben is, hiszen nem kell hozzá más, mint víz és cukor. Aki egészséges változatot szeretne előállítani, az a hagyományos fehér cukrot helyettesítheti mézzel, kókuszvirág cukorral, xilittel, eritrittel és bármilyen természetes édesítőszerrel. A menta szirup felfőzése előtt meg kell mosni a mentaleveleket. 10 adaghoz körülbelül 50 db frissen szedett, megmosott mentalevélre lesz szükség, fél citrom levére és 20 dekagramm cukorra. Először fel kell vágni apróra a leveleket, majd a megadott cukormennyiséget két deciliter vízben felforralni.
Bele kell dobni a szirupba a mentaleveleket és el kell keverni, majd el kell zárni alatta a lángot. Érdemes már ilyenkor hozzáönteni a citromlevet. Amikor már kihűlt a lé, le kell szűrni és kisebb üvegekbe tölteni. A menta szirup számos italnak és öntetnek lehet az alapja, hiszen keverhető citromlével, szódával, esetleg szódával és rummal, de fagylalt mellé is tökéletes. Ebből egy igazán ízletes nyári, frissítő koktél készíthető.